06 de gener, 2008

"Normalitat" republicana i primers abandons

Els caucus a Wyoming, només al partit republicà, aquest dissabte, han retornat "la normalitat" als resultats republicans, ja que el candidat que apriori sortia de favorit, i qui compta amb més suport "oficial", juntament amb Giuliani, que no és altre que Mitt Romney, ha estat el clar i rotund guanyador. L'efecte Huckabee ha durat un parell de dies, just el que ha necessitat Romney per treure el 66 % dels vots, amb un total de 8 delegats, deixant a Huckabee en quarta/cinquena posició i sense representació. L'actor Fred Thompson ha fet un segun lloc, i Hunter el tercer. Giuliani continua sense representació però recordem que en aquests primers caucus no ha fet gairebé campanya. Així les coses, la setmana que entra, amb les primeres eleccions primàries ara ja sí, a New Hampsire, veurem com estan les forces de cada candidat.
Per part demòcrata ja s'han produït els primers abandons de la carrera, com a conseqüència dels resultats a Iowa; es tracta de Biden i Dodd.
El dia 8 de gener, amb les primàries a New Hampsire veurem si el canvi en direcció Obama continua, o si Hillary confirma els sondejos que encara la situen en primera posició de preferències en aquest estat. A la última setmana no obstant, i sobretot després de Iowa, l'onada favorable a Obama (que sembla, de moment, haver capitalitzat millor que Edwards el concepte de canvi), les enquestes han fet pujar l'estimació de vot cap a aquest. Està tot molt igualat, però el que sí sembla és què, almenys fins que entri en joc Giuliani, aquestes primàries només tenen dimensió al partit demòcrata, el que em dona la sensació què és un bon símptoma de l'electorat, què potser ja comença a assumir que qui guanyi les primàries demòcrates serà el proper President del país. Tant de bó sigui així.
Salutacions.