05 de desembre, 2005

Sí al quart cinturó

Sí al quart cinturó

Aquests dies estem assistint a diferents declaracions sobre la conveniència, la necessitat de la construcció de l’autovia orbital, el quart cinturó de Barcelona. Una obra que jo crec indispensable pel creixement econòmic, per la millora de les connexions viàries i una millor equitat entre les comarques catalanes.
Hi ha qui s’oposa a aquesta via per criteris ecològics, per sostenibilitat, per què es vol potenciar el transport per ferrocarril,etc, i jo dic que es pot fer tot això i a més a més tenir quart cinturó.
Per què no és incompatible el respecte al medi ambient amb el desenvolupament econòmic i la millora de les infraestructures viàries, i per què no és incompatible la millora de la xarxa de ferrocarrils amb posar fí a la injusticia viària que pateixen les comarques del Baix Llobregat, el Penedès, l’Anoia, els vallesos, i no parlem d’altres de més llunyanes que també necessitarien una millora sustancial de les seves comunicacions.
Però anem a pams. Donaré alguns exemples que crec que s'han de fer, encara que són coses per estudiar. És cert que es necessita donar un impuls a la xarxa ferroviària, i és cert que necessitem ser més ambiciosos en el pla de transports. Cal denunciar que som un dels països d’Europa on més transport de mercaderies es fa per carretera i no per ferrocarril: o és que no veiem cada dia, anant per qualsevol carretera com compartim espaï amb desenes i centenars de camions? Cal millorar les autopistas i eliminar els peatges que circunvalen Barcelona. Cal millorar el port de Barcelona i el de Tarragona, cal deixar ja la polèmica de l’AVE i fer que aquest arribi ja al Prat i a Sants. Cal que tinguem una veritable autovia per viatjar per Catalunya, i que estigui en condicions. Cal que es millori la connectivitat amb les comarques del Pirineu, i es faci una millora en la costa de Girona. Cal que es millori les Rodalies de trens.Cal que es potenciï la connexió entre el Baix Llobregat i el Vallès: per anar d’Olesa a Terrassa, separades per pocs quilòmetres en línea recta, has de baixar fins molins de rei per tornar a pujar, o bé agafar una comarcal que travessa els pobles. La situació d’un país i la seva millora econòmica i social tambés és una quesito que interessa a la ciutadania. Tant com l’Estatut. I s’ha de tenir en compte a l’hora de pensar en el futur de Catalunya, i en la seva competitivitat. És clar que s’ha de tenir cura del medi ambient i actuar amb criteris de sostenibilitat. Però no podem deixar de fer avenços clarament favorables pel país i paralitzar les grans oportunitats de desenvolupament. Així que espero i desitjo que aviat s’arribi a un gran acord de país per tal que, respectant el medi, es pugui posar solució a una de les situacions més esperades dels darrers anys.
Salutacions.