23 de novembre, 2005

25 de Novembre: Dia Mundial contra la Violència envers les dones


El 17 de desembre de 1999, l'Assemblea General de les Nacions Unides, mitjançant la ressolució 54/134,va declarar el 25 de novembre como el Dia Internacional de l' Eliminació de la Violència envers la dóna. La data va ser escollida en record de les tres germanes Mirabal, activistes polítiques brutalment assassinades en 1961, a la República Dominicana, per ordre del llavors dictador Rafael Trujillo. Aquest dia 25 de novembre, totes les institucions i organitzacions no guvernamentals estan convidades a realitzar activitats dirigides a sensibilitzar la societat, respecte aquesta autèntica xacra social.
Al nostre país, un any més, malauradament, hem de retornar a mostrar el nostre rebuig als casos de violència domèstica vers les dones, i l’alarmant xifra de dones mortes, tant al 2004, com al 2005.
No en va, segons mostra l’informe elaborat per l’Observatori contra la violència domèstica i de gènere, presidit per Montserrat Comas, durant l’any 2004 van morir 84 dones, de les 100 morts totals, en 91 casos de violència domèstica, i en el que va de 2005, fins l’octubre el número de dones assessinades per la seva parella o ex-parella, puja fins a 52.
Igual d’alarmants son les dades que parlen que en un 24’6 % dels casos de l’any 2004, els òrgans judicials tenien constància prèvia de la situació de maltractament, el que ens dóna la mesura del nivell d’indefensió en que es troba la dona amenaçada.
Les dades son evidentment colpidores i esfereïdores, tant és així que al 2005, un any més, continua sent un dels problemes principals i de preocupació política i social de quants tenim avui dia.
És necessari que, un any més, amb motiu de la Diada Internacional contra la Violència de Gènere, fem palesa la nostra solidaritat amb totes les dones que pateixen qualsevol forma de violència, posant de manifest que, per poder modificar aquesta realitat, cal que tots i totes, individual i col·lectivament, i denunciant tota mena de violència. És necessari un compromís ferm de lluitar per eradicar aquesta xacra social.
És important recordar el que també han dit les Nacions Unides, com autèntic ideari de la problemàtica:
" La violència vers la dóna és un obstacle no només per aconseguir la igualtat, el desenvolupament i la pau, tal i com es reconeix a les Estratègies de Nairobi orientades al futur de la dóna, si no també per la plena aplicació de la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació vers la dóna. S’afirma que aquest tipus de violència és una violació dels drets humans i les llibertats fonamentals, i impedeix totalment o parcial el gaudir per al dóna d’aquests drets i llibertats. Es mostra preocupada per la no protecció durant molt temps d’aquests drets i reconeix que la violència vers la dóna es una manifestació de relacions de poder històricament desiguals entre home i dóna, que ha portat a la dóna a la seva dominació per l’home i la seva discriminació. Es mostra preocupada pel fet que alguns grups de dones, com per exemple, pertanyents a minories, indígenes, rfugiades, immigrants, habitants de comunitats remotes o rurals, recloses a institucions o detingudes, nenes, dones grans, discapacitades o en situacions de conflicte armat, són particularment vulnerables a la violència.
Per tot això i molt més hem de continuar en la defensa dels drets de les dones i la plena igualtat, lluitant per que la mort d'una dona a mans de la seva parella o exparella, així com la viol,ència domèstica sigui totalment eradicada.
Salutacions.