20 d’octubre, 2005

Grip Aviar


Notícia d’avui que mereix èsser comentada.
Avui em sembla molt important el comentar el que els laboratoris Roche estan fent.

Tot el món sanitari fa temps que ens va avisant que s’apropa més tard o més d’hora una epidèmia (millor dit, una pandèmia, que sona i és molt pitjor) de grip, com la ja famosa grip espanyola de principis de segle. Aquesta vegada provocada per la possible mutació del gen de l’anomenada grip aviar. Estem seguint dia rere dia l’avenç continu dels casos de grip, senyalant al mapa els punt s on es troben casos, i veient com s’aproxima cada vegada més al món occidental. Sembla una gran taca d’oli que s’ exten i que sabem que ens acabarà afectant.
Doncs bé, sembla ser que, a dia d’avui, i fins que el gen efectivament muti i es pugui fabricar el seu antídot (el que experts preveuen que trigaria uns 6 mesos després de localitzat i aïllat), la única forma menys o més efectiva de fer-li front és mitjançant antivirals.
De tots els que es podien fer servir, el Tamiflu, un antiviral que produeix la poderosa farmacèutica Roche és el més efectiu. Com tots sabem el món farmacèutic és un món que es regeix per un sistema de patents que bloqueja moltes vegades la fabricació de genèrics, cosa que passa per més vergonya col·lectiva del món, per exemple amb els fàrmacs pels pacients amb la SIDA, sobretot a l’ Àfrica.
Tant les Nacions Unides com la OMS han demanat a Roche que alliberi la patent i permeti la fabricació de genèrics per fer front de manera més ràpida i efectiva a la demanda que existeix.
Roche s’ho està pensant!!!
Però hi ha quelcom més poc ètic que dubtar de posar a l’abast de tothom, i sobretot dels més desfavorits les eines necessàries per la seva pròpia salut??? Roche està en tot el seu dret de protegir la seva patent, però com pot estar tranquil·la i dubtar d’alliberar la patent que ajudaria a tantes i tantes persones?? Potser per què mentre s’ho pensen el seu compte de resultats continua creixent i creixent. Però podrà servir tots les comandes que li arribin?? Quan farà pagar als governs els milions i milions de dosis?? Quina serà la preferència entre els països?? Els que abans paguin, els que més ho necessiten?? Massa preguntes per respondre, encara que tots podríem apostar per on aniran els trets
Una mostra més de l’abisme que separa al món de l’ètica global.
Salutacions.
P.Aranda